Låne · October 2, 2022

Forbrukslån på dagen for unge

Skal du og vennegjengen på ferie i sommer, men du mangler penger? Kanskje du har fylt 18 år, tatt opp billån men trenger litt ekstra penger for å få bilen du har siklet på?

Da kan et forbrukslån være til stor hjelp. Dette er ofte lån som er lett å søke på, og du får ofte utbetalt pengene relativt raskt. I denne artikkelen finner du svarene du trenger, og du får svar på hvordan du skal gå frem og hvor du bør søke.

Hva er et forbrukslån?

Forbrukslån er et lån bankene kan gi ut, uten sikkerhet i personlige eiendeler. Vanligvis må du stille sikkerhet på for eksempel bilen, huset eller båten for å få innvilget lån.

Dette er ikke nødvendig med forbrukslån. Lånet er dog dyrere enn andre lån hvor du stiller sikkerhet. Det kan hende det ikke lar seg gjøre for alle, så forbrukslån er gunstig sånn sett. Men først er det greit å finne ut om du i det hele tatt kan ta opp et lån.

Er jeg kvalifisert for et forbrukslån?

Det er forholdsvis enkelt å anskaffe seg et forbrukslån. Noen ting må derimot være på plass for at banken skal godkjenne søknaden din. Så sørg for at du kan huke av følgende punkter:

Er du over 18 år?

Du må være over 18 år for å kunne ta opp et forbrukslån. Det hender at noen banker også krever at du er over 20 eller 25. Dette varierer fra bank til bank. Så sjekk dette opp hos banken før du søker.

Har du fast jobb?

De aller fleste bankene krever at du som låntaker skal ha fast ansettelse. Du bør også ha en lønn over 120.000,- NOK for å få innvilget lånesøknaden.

Er du norsk statsborger?

Du må være norsk statsborger for å søke om forbrukslån hos norske banker.

Har du bostedsadresse i Norge?

Din folkebokførte adresse må tilhøre Norge. Her skal du ha bodd det siste året for at bankene skal innvilge søknaden din.

Glemt å betale regninger?

Hvis du har ubetalte regninger, betalingsanmerkninger eller inkasso kan det være vanskelig å få innvilget lånesøknad. Det finnes banker som gjør unntak for dette, men det er sjeldent. Hvis du skulle være så uheldig å ha betalingsanmerkninger, men likevel ser deg nødt til å ta et forbrukslån bør du forhøre deg med spesialbanker.

Spesialbank

Har du forhørt deg med de tradisjonelle bankene, som DNB, Eika eller Sbanken, og fått avslag, kan det være lurt å gå en annen vei. Her kommer spesialbanken inn. Disse spesialiserer seg på lån, hvor låntaker har inkasso eller betalingsanmerkninger. Dette er høy-risiko lån.

Det betyr enkelt å greit at bankene tar en høy risiko ved å låne deg penger, som igjen fører til høyere renter for deg som kunde. Renten kan ofte være dobbelt så høy som et vanlig forbrukslån hos en tradisjonell bank. Derfor bør dette være siste utvei. Noen av bankene som tilbyr dette er:

  • Svea
  • Balansebank
  • Nordax
  • Kraft Bank
  • My Bank
  • Bank 2
  • Bluestep

Du er ikke sikret for å få lån hos disse heller, men det er verdt et forsøk. Ring inn og snakk med en ansatt. Økonomene er der for å hjelpe deg i din situasjon.

Hva må jeg tenke på før jeg søker?

Det er mye du bør tenke på før du skal sende inn søknaden om forbrukslån.

Hvor mye trenger du å låne?

Dette er noe du bør og som er lurt å finne ut på forhånd. Hvor mye trenger du egentlig å låne? Det kan være lett å låne mer enn du egentlig trenger og klarer å betale. Havner du bakpå med betalingene kan det fort bli dyrt. Trenger du egentlig 100.000 kroner eller holder det med 50.000 kroner? Hvis du derimot pusser opp, og er usikker på om du trenger 50.000 eller 60.000, kan det være lurt å velge 60.000. Det er bedre med ett stort lån enn mange små.

Renter og gebyrer

Skal du låne penger er det viktig å sjekke renter og gebyrer på lånet. Når du låner fra en bank, så skal du ikke bare betale tilbake lånesummen. Det kommer også renter og gebyrer oppå dette, som banken skal ha for å låne deg penger. En prosent i rente kan utgjøre store summer i det lange løp.

Nedbetalingsplan

Nedbetalingstiden er viktig å legg merke til. Det kan være lett å tenke for offensivt, og dermed tro at du klarer å betale ned så fort som mulig. Her bør du gjøre et regnestykke og være sikker. Du bør ha litt margin. Det kan være lurt å sette nedbetalingstiden litt lenger enn du tror du klarer å betale det ned. Banken har ikke noe i mot at du betaler inn ekstra. Jo fortere du betaler ned lånet, jo mindre gebyrer og renter blir det.

Sammenlign

Før du signerer noe som helst, er det lurt å sammenligne lånetilbud fra forskjellige banker. Det kan være store forskjeller i renter og gebyrer hos forskjellige banker. Som igjen kan spare deg som kunde for store penger, som du heller kan bruke på noe annet. Det finnes flere ulike sammenlignings nettsider der ute hvor du lett kan legge inn ønsket lånebeløp, nedbetalingstid med mer. Dette kan gi en god oversikt når du skal velge det beste lånet.

Hvordan får jeg pengene på dagen?

Det kommer helt an på banken du får godkjent søknad fra. Teknologien blir stadig bedre og bedre, som igjen fører til at bankene kan betale raskere og raskere, enn tidligere.

Som regel kan du få signert avtale hos de aller fleste samme dag som du søker, men ikke alle bankene utbetaler samme dag. Noen av bankene som tilbyr utbetaling på dagen er:

  • Finans Nord
  • Zensum
  • Era Finans
  • KlikkLån
  • Viiga lån
  • Easybank

Her også bør du sjekke rentene før du søker. Det beste er å vente en dag på et lån med god rente, enn å få utbetalt samme dag med høy rente. Så hvordan skal du finne best mulig rente, på enklest mulig måte?

Finn det beste lånet

For å finne det beste lånet for deg, kan det være lurt å bruke en lånemegler. Disse lånemeglerene spesialiserer seg på lån og har avtale med diverse banker. Når du har funnet den lånemegleren du ønsker å bruke, sender du lånesøknaden din inn dit.

Lånemegleren sender søknaden videre til alle sine samarbeidsbanker. Bankene ser over opplysningene dine, og tar et valg om de ønsker deg som kunde. Ønsker de deg sender de tilbudet tilbake til sammenligningssiden, som igjen sender tilbudene de har fått videre til deg.

Her kan du enkelt logge deg inn og se hvilke tilbud du har fått. Du kan også se hvilke av bankene som betaler ut forbrukslånet samme dag. En oversikt over renter og gebyrer dukker også opp.

Disse sidene er enkle å bruke og gir deg et raskt svar. Alt du trenger å gjøre når du har fått tilbud er å godta tilbudet, signere med Bank-ID også blir pengene overført til kontoen du har oppgitt. Det kan være lurt å ha lønnsslipper og skattemelding for fjoråret klart, da det ofte er noe bankene krever.

Husk at det er viktig å sjekke renten, og planlegge før du søker. Dette gjør det lettere for deg å ha oversikt, og du kan også spare betydelig penger på dette.